Dobrodošli u Sunčane apartmane

Izrada sapuna – Prvi dio-0

Izrada sapuna – Prvi dio

Mnogi trendovi obilježavaju naše užurbano doba, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. I dok je većina trendova nedvojbeno povezana s razvojem tehnologije, jedan od trendova kojem svjedočimo i u kojem možemo odlučiti sudjelovati su i brojne hobby tehnike. Mnoge od njih svesrdno nadahnjuje sad već golema mreža Pinterest. Mnogima se možda čini da dolazi do zasićenja i na ovom polju, međutim to uvelike ovisi o tome je li korisnik zbilja posjeduje ili njeguje određeni interes. Društvene mreže i različite platforme mogu biti tek jedan veliki ohrabrujući okidač koji će onog bojažljivog amatera istjerati iz vas i natjerati ga da se odluči na rad na nečemu šro prije nije nikad probao. Jer zašto ne? Pa svi amateri ovog svijeta se nečim bave!

Točno na taj način sam se i ja odlučila okušati u tehnici koja je konačno profilirala ono što me godinama zanimalo: u prvom redu mirisi, biljke i aromaterapija, zatim prirodna kozmetika, te konačno sapuni svih oblika i mirisa. Uvijek bih zastajala kraj Lusha i uzivala u svim osjetilima koje može pobuditi prvo njuh, a potom i vid – pogled na te hrpe kocki sapuna.

Nakon početnog ispipavanja terena, okomila sam se na internet i na čitanje članaka, uputa i svega popratnog vezano za izradu sapuna. Preko amazona sam naručila nekoliko knjiga i istraživala recepte. To možda nije ni bilo potrebno, ali je bilo svakako zadovoljstvo. Nije sve u printanju i uštedi. Kad otkriješ hobi, veseliš se kad u njega ulažeš, pa makar po cijenu dodatnih cipela ili nečeg sličnog. Stoga, rado bih ovdje iznijela svoje dojmove o ovoj meni osobno uzbudljivoj fazi provođenja slobodnog vremena.

http://suncaniapartmani.hr/wp-content/uploads/2014/10/kosarica-sapuna344x250x.jpg

Sapuni se mogu u kućnoj radinosti izrađivati na dva načina: melt & pour tehnikom ili cold process tehnikom (postoji i hot process tehnika, ali je nešto zahtjevnija).

Melt and pour, kako ime tumači „otopi i izlij“, pretpostavlja rad s već gotovim kupovnim bazama koje su vrlo pogodne za hobi. Ove sapune se može lakoćom obojati, osušiti, slojevito izlijevati to najtanjeg dijela, i zbilja produciraju fantastične rezultate.

Gotove baze se kupuju u pakiranjima po 1kg i cijena im je okvirno oko 75 kuna. Većina baza dolazi iz inozemstva, medjutim u tvrtki Nanoteh se prodaje baza domaće proizvodnje s cijenom od 61 kn po kilogramu, i odlične je strukture. U inozemstvu se mogu nabaviti i pakiranja od 5 kg, ali za područje Hrvatske problem je naravno trošak dostave.

Ono što je bitno za napomenuti da nisu sve baze potpuno prirodnog porijekla, stoga treba čitati dobro sastojke.

Nastavak o izradi sapuna slijedi u drugom nastavku…

9


0 Comments


Komentar

Leave a Reply